Pozdravni govor

Poštovane kolege, dragi prijatelji,

U ime Udruženja Psorijatičara u Bosni i Hercegovini, veliko nam je zadovoljstvo i čast pozvati Vas da učestvujete na 1. Simpoziju o psorijazi, koji će se održati u Sarajevu, u periodu od 13. do 15. Oktobra 2017.

Naša saznanja o psorijazi, kao bolesti sa značajnom komorbiditetom, u posljednjem desetljeću doživjela su značajan napredak. Nova saznanja su ostvarena na području patogeneze psorijaze i psorijatičnog artritisa, što je doprinijelo revoluciji u liječenje pacijenta.

Ovaj simpozij ima za cilj predočiti učesnicima najnovija istraživanja i činjenice iz oblasti dijagnostike i genetike psorijaze i psorijatičnog artritisa, već postojećih modaliteta liječenja, ali i onih koja se još uvijek istražuju.

Bosna i Hercegovina je članica Skin Inflammation & Psoriasis International Network (SPIN), međunarodne mreže koja je rezultat zajedničkog djelovanja  Fondacije René Touraine - međunarodne fondacije za dermatologiju i Grupe za psorijazu u okviru EADV (Evropske Akademije za Dermatologiju i Venerologiju). SPIN okuplja u ovom trenutku više od 4700 dermatologa, reumatologa i drugih zdravstvenih radnika iz oko 95 zemalja.

Tokom ovog Simpozija, obilježit ćemo i proslaviti Svijetski Dan Psorijaze – dan u kojem ćemo ukazati na značaj psorijaze i u kojem ćemo zastupati sve ljude širom svijeta koji žive sa psorijazom i psorijatičnim artritisom!

Naučni program Simpozija će uključivati ​​predavanja istaknutih međunarodnih predavača s ciljem predstavljanja savremenih dostignuća iz oblast psorijaze i razmjene iskustava.

Uz znanstveni i radni dio Simpozija, planiran je bogat društveni i kulturni program. Vjerujemo da će ugodnom doživljaju Simpozija uveliko doprinijeti jedinstveni multikulturalni duh i povijesna baština grada Sarajeva.

Radujemo se da Vašem sudjelovanju!

Asja Prohić
Predsjednica Simpozija